Agencija za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine

Studenti Evropskog koledža iz Varšave posjetili Agenciju za državnu službu FBiH

Naslov: ADS FBiH: Studenti Evropskog koledža iz Varšave posjetili Agenciju za državnu službu FBiH

Izvor: Izvor: Fena.ba, www.fbihvlada.gov.ba objavljeno 12.04. 2019. godine

SARAJEVO, 12. aprila (FENA) - Agencija za državnu službu FBiH ugostila je danas u Sarajevu studente s Evropskog koledža iz Varšave kojima je održana prezentacija o temi "Reformski procesi državne službe u Bosni iHercegovini".

Uvodna obraćanja za 21 sudenta iz 12 zemalja svijeta održali su direktor ADS- a FBiH Refik Begić, uposlenik Agencije za državnu upravu Republike Srpske Dalibor Ćopić i predstavnik Evropskog koledža iz Varšave Marek Tabor.

Begić je istakao da su se bh. institucije potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju obavezale da će postojeća i buduća zakonska rješenja biti usklađena s legislativom Evropske unije.

- Kad je riječ o reformi javne uprave, Bosna i Hercegovina je još u ranoj fazi tog procesa. U prethodnoj godini nije ostvaren napredak i preporuke Evropske komisije iz 2016. nisu implementirane - naveo je Begić.

Prezentacije o reformskom procesu državne službe održali su šefica Odsjeka za obuku i usavršavanje ADS-a FBiH Samra Ljuca, te načelnik Odjeljenja za obuku i analitičke poslove ADU RS Dalibor Ćopić.

Inače, Evropski koledž sa svoja dva kampusa (Briž osnovan 1949. i Natolin 1992.), je prestižna institucija postdiplomskih evropskih studija. U kampusu Natolin, Evropski koledž nudi jednogodišnji interdisciplinarni magistarski program za 137 studenata koji dolaze iz 40 zemalja u akademskoj godini 2018./19.

Predviđeno je da tokom idućega mjeseca ADS FBiH bude domaćin još jedne studijske posjete studentima iz Graza o temi "Strateško upravljanje ljudskim resursima u BiH".

(FENA) D.J.