Agencija za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine

Begić: Radimo na tome da ADS FBiH bude profesionalna, transparentna i na usluzi građanima

Begić: Radimo na tome da ADS FBiH bude profesionalna, transparentna i na usluzi građanima

Delegacija Agencije za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine (ADSFBiH) predvođena direktorom Refikom Begićem ugostila je danas u Sarajevu delegaciju Administrativne službe Islamske Republike Pakistan na čijem čelu je bio generalni direktor Nadeem Mahbub. Uz pakistansku delegaciju bio je i zamjenik šefa Misije Islamske Republike Pakistana u BiH Shakaib Rafique.

Posjeta pakistanske delegacije bila je prilika da se gosti detaljnije upoznaju sa radom ADS-a FBiH, tekućom reformom u ovoj oblasti, te razmijene iskustva, znanja i prakse između ove dvije institucije.

Direktor Begić je, uz dobrodošlicu gostima, podsjetio na Memorandum o razumijevanju o naučnoj i tehnološkoj saradnji koji je potpisan između Ministarstva civilnih poslova i Ministarstva nauke i tehnologije Islamske Republike Pakistan iz 2020. godine, a u sklopu čije realizacije je i današnji susret.

On je naglasio izrazito prijateljske odnose BiH i Pakistana još iz najtežih vremena za našu državu iskazavši nadu za nastavak dobre saradnje.

Kroz diskusiju koja je vođena nakon prezentacije pomoćnice direktora ADS-a FBiH Samre Ljuca na temu „Službenički sistem u BiH“ , direktor Begić je istakao da ADS FBiH teži biti profesionalni javni servis, maksimalno transparentan i na usluzi građanima, a što je i ključni prioritet i opredijeljenje Vlade Federacije BiH usvajanjem Planskog dokumenta o uvođenju CAF standarda za upravljanje kvalitetom u organima državne službe u Federacije BiH.

Goste su zanimali brojni detalji kao što su: model javne uprave koji se primjenjuje u BiH i FBiH, stručno usavršavanje državnih službenika, karijerni model i napredovanje te rješavanje nacionalne zastupljenosti i omjer muškaraca i žena u državnoj službi.

Šefica Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije Internacionalnog Burch Univerziteta prof. Lejla Ramić Mesihović kroz predavanje „Nacionalno pomirenje u multietničkom društvu vis-a-vis postkonfliktni scenario“ delegaciji Administrativne službe IR Pakistana je približila situaciju u Bosni i Hercegovini.

I domaćini i gosti su na kraju susreta iskazali otvorenost za daljnju saradnju.