Završena dvodnevna radionica na temu „Jačanje kapaciteta za koordinaciju EU aktivnosti: Istraživanje EU zakonodavstva"
Jul
02
 

Dvodnevna radionica iz oblasti evropskih integracija završena je u petak 29. juna 2012. godine, u organizaciji Agencije za državnu službu Federacije BiH i TAIEX-a (Intrument za tehničku pomoć i razmjenu informacija Generalne direkcije Europske komisije za proširenje).

Cilj održavanja radionice je podizanje nivoa znanja državnih iz oblasti usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU te procjene uticaja propisa u kontekstu približavanja zakonodavstva i evropskih integracija. Učešće na radionici je uzelo 32 državna službenika sa svih nivoa vlasti u Federaciji BiH.

Tokom prvog dana radionice učesnici obuke imali su priliku upoznati se sa izvorima Evropskog prava, procesima odlučivanja u EU i uticaju procesa harmonizacije na nacionalno zakonodavstvo.Tokom drugog dana radionice posebna pažnja je posvećena procjeni uticaja procesa u procesu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa EU zakonodavstvom. Prikazani su slučajevi iz prakse zemalja članica EU: Slovenije, Španije i Litvanije.

Angažirani eksperti TAIEX-a tokom dvodnevne radionice bili su: Pablo Ruiz Harabo- predstavnik Ministarstva inostranih poslova Španije, Katja Božić, predstavnica Ureda za zakonodavstvo Vlade Republike Slovenije, Huan Antonio Martin Burgos predstavnik Ministasrtva inostranih poslova Španije i Ana Stankaitiene, predstavnica Ministarstva finansija Litvanije.

PREZENTACIJE SA RADIONICE MOŽETE POGLEDATI OVDJE

 
 
Copyright © 2008-2011 NEX Studio. All rights reserved.