Direktor Begić na regionalnoj konferenciji u organizaciji Transparency Internacional BiH
 

Sarajevo, 14. marta - U Sarajevu je danas i jučer održana Regionalna konferencija „Dijalogom i suradnjom sa civilnim društvom do boljih rezultata reforme javne uprave". Na konferenciji je prezentiran izvještaj trećeg monitoringa reforme javne uprave u BiH, a prezentaciju je radio Transparency Internacional (TI) BiH.

Rezultati izvještaja su iz domena upravljanja ljudskim resursima, transparentnosti, odgovornosti i integriteta, te upravljanja javnim finansijama.

Izvršna direktorica TIBiH Lejla Ibranović istakla je uoči početka konferencije da posebno zabrinjava činjenica da bh. institucije ne objavljuju osnovne informacije u vezi s njihovim radom, kao što je sistematizacija radnih mjesta, izvještaji o izvršenju budžeta, planovi javnih nabavki, izvještaji o radu, revizorski izvještaji...

Ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg naglasio je da su izvještaji o javnoj upravi neophodni za stvaranje održivog razvoja i društva koje može privući investicije, smanjiti nezaposlenost i odlazak ljudi iz zemlje.

Podsjetio je da su posljednja dva izvještaja pokazala da bi javna uprava mogla biti mnogo efikasnija, te da je korupcija u BiH još široko rasprostranjena.

Šefica Sekcije operacija za pravosuđe i unutrašnje poslove i reformu javne uprave u Delegaciji Evropske unije (EU) u BiH Kloe Berger smatra je da je reforma javne uprave od ključnog značaja u pogledu priključivanja BiH Evropskoj uniji.

Direktor Agencije za državnu službu Federacije BiH Refik Begić je podsjetio da je nedavno Vlada FBiH usvojila Informaciju „Sistem državne službe u Federaciji BiH - Izazovi i perspektive" koja uključuje striktne mjere i smjernice u kom pravcu treba da ide reforma javne uprave, kada je u pitanju FBiH.

Kako je rekao, između ostalog, predložena je i suradnja s kantonima da bi došli do najkvalitetnijih rezultata u ovoj oblasti.

Dodao je da je Agencija inicirala stvaranje jedinstvenog prostora kada je u pitanju javna uprava u FBiH, s naglaskom da ta reforma javne uprave u ovom entitetu mora biti usmjerena ka pojedincu i svakom zaposlenom, kao i na organizacionu strukturu.

 

 
 
Copyright © 2008-2011 NEX Studio. All rights reserved.