Održana godišnja konferencija „Dobra obuka-bolja uprava“
 

SARAJEVO, 29. novembra - Šesta godišnja konferencija "Dobra obuka-bolja uprava" u organizaciji Agencije za državnu službu Federacije BiH (ADS FBiH) održana je jučer u Sarajevu a prisustvovalo joj je oko stotinu sudionika - načelnici općina i gradonačelnici s prostora Federacije Bosne i Hercegovine, predstavnici kantonalnih ministarstava za pravosuđe/pravdu i upravu, predstavnici međunarodnih organizacija, te zvaničnici Agencije za isporuku integriranih usluga Albanije.

Skupu je prisustvovala i potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović.

- Ova konferencija predstavlja odličnu platformu za razmjenu mišljenja i iskustava za produbljivanje uzajamne suradnje, te stvaranje preduvjeta za uvođenje promjena u svakodnevnom radu u cilju jačanja odgovornosti prema građanima i stvaranje ambijenta za veće povjerenje građana u rad institucija Bosne i Hercegovine - naglasio je u svom izlaganju direktor ADS-a FBiH Refik Begić.

Posebno je potcrtao da "sistem obuke za jedinice lokalne samouprave u BiH ne bi imao današnji okvir bez podrške donatora".

- U tom smislu moram spomenuti Ambasadu Kraljevine Švedske, Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), te vlade Velike Britanije, Slovačke i Austrije - kazao je Begić.

Direktor Zavoda za javnu upravu i član Koordinacionog tijela za obuku u jedinicama lokalne samouprave Enver Išerić je u svom obraćanju izrazio nadu da će se "reformski procesi u javnoj upravi ubuduće odvijati jačim tempom".

Mahmutbegović je konferenciju okarakterizirala kao "impozantan skup".

- Jedinice lokalne samouprave moraju biti servis građanima, a javna uprava ne smije biti administrativna barijera - konstatirala je potpredsjednica FBiH.

Sudionicima Konferencije su se obratili i predstavnici: UNDP-a Goran Štefatić, OSCE Misije u BiH Samra Ramić, Saveza općina i gradova FBiH Miroslav Lucić, ADS-a FBiH Samra Ljuca i Fazila Sivro, Općine Tešanj Mirnes Dedukić, eksterni trener Merima Tanović, te izvršna direktorica Agencije za isporuku integriranih usluga Albanije Anisa Brano.

 

 
 
Copyright © 2008-2011 NEX Studio. All rights reserved.